И. А. Крылов, К другу моему отрывок 1793 ENGL

Дмитрий Бек-Лемешев
...

Нередко, милым быть желая,
Я перед зеркалом верчусь
И, женский вкус к ужимкам зная,
Ужимкам ловким их учусь;

In eagerness to look perfection
Before the looking glass I stick
Due to girls' taste for affectation
I master their every trick

Лицом различны строю маски.
Кривляю носик, губки, глазки,

I try on masks, I make my face
With lips, eyes, nose I grimace

И, испужавшись сам себя,
Ворчу, что вялая природа
Не доработала меня
И так пустила, как урода.
Досада сильная берет.
Почто я выпущен на свет
С такою грубой головою.

I'm in dismay from my reflection
I grunt that nature poor and weak
Somehow failed refining me
And let me go as is - a freak
And so annoyed I seem to be
Why was I born in this life tough
With such a head, deformed and rough?

Забывшись, рок я поношу
И головы другой прошу,—
Не зная, чем и той я стою,
Которую теперь ношу.

Oblivious I damn my doom,
Ask for a new head in my gloom
Though unaware how I deserved
The one thereby I have been served.

...