Юлияна Донева - БОЖЕ, КАЖИ МИ ЗАЩО?

Юлияна Великова
БОЖЕ,  КАЖИ МИ ЗАЩО?

Потъвам в треви и коприва
и виждам гроб, изравнен със земята!...
Люто вятърът клони извива
и тръни през него премята.

Кръст със боя излиняла,
лежи счупен и  хвърлен  встрани.
„Коя ли душа е живяла!
Дочакала ли е старини!“

На кръста едва личи дата:
„Родена през… и - умряла….“
Разчитам и име:  - „Стамата“ -
едва девет години живяла!

Клетата малка Стамата,
днес щеше да бъде на сто.
А веч е изгнила в земята…
О, Боже, кажи ми, защо!?