А. Ахматова, Я не знаю... 1915 ENGL

Дмитрий Бек-Лемешев
Я не знаю, ты жив или умер, -
На земле тебя можно искать
Или только в вечерней думе
По усопшем светло горевать.

If you're dead or alive is unknown.
Can on earth you be found, dear mate,
Or while thinking when dark it has grown
Should I be in bright grief for the late?

Все тебе: и молитва дневная,
И бессонницы млеющий жар,
И стихов моих белая стая,
И очей моих синий пожар.

There is all for you: my daytime praying,
And insomnia's mellowing blaze,
And a white flock of my verses playing,
And my sky-blue eyes fiery gaze.

Мне никто сокровенней не был,
Так меня никто не томил,
Даже тот, кто на муку предал,
Даже тот, кто ласкал и забыл.

None as sacred as you had my blessing,
None exhausted me ways that you did,
Even who fled me after caressing,
Who betrayed me to tortures indeed.


3.0