Тихият двор с белоцветните вишни

Антонина Димитрова -Болгария
         „Помниш ли, помниш ли тихия двор,
          тихия дом в белоцветните вишни?...”
                (Д. Дебелянов)
Тихият двор е забулен в печал.
Рони прашец белоцветната вишня.
Спомен от детството, в миг оживял,
тайно бленува за дните предишни.

Колко ли друми си сам извървял?
Колко ли чифта обуща си скъсал?
Често ли нощем се мяташ, не спал?
Малко ли  залци си с мъка поръсил?…

Панта проскърца и хлопне врата…
Чанове звъннат и куче залае…
Крясък на птица прокуди нощта…
Порив? Надежда?...Не, вятър играе.

Пуст и сиротен е тихият двор.
Плаче за теб белоцветната вишня
Скръбно провиснал,порутен стобор...
Ще те дочака ли родно огнище?