Madroscia dawnej Grecji wykarmieni...

Просто Дорота
Ирина Науменко
ВОСПИТАННЫЕ МУДРОСТЬЮ ЭЛЛАДЫ...

Воспитанные мудростью Эллады,
сквозь призму мифов смотрим на событья.
Как Одиссей, готовимся к отплытьям
и, как Сизиф, толкать свой камень рады.
Нас по-икаровски пленяет высота,
но ахиллесова помехою пята –
ни у кого нет крыльев и в помине.

А в лабиринте жизни кровь так стынет,
когда по следу – время-минотавр.

http://www.stihi.ru/2016/11/17/4519



MADROSCIA DAWNEJ GRECJI WYKARMIENI…

Madroscia dawnej Grecji wykarmieni
Przez pryzmat mitow zycie oceniamy.
Jak Odys ciagle w droge wyruszamy,
Jak Syzyf- dzielnie pchamy swe kamienie.
By niczym Ikar wzleciec, snimy raz po raz,
Achillesowa jednak pieta budzi nas-
Nikt przeciez nie ma skrzydel chocby cienia.

Labirynt zycia w lod nam krew zamienia,
Gdy w pogon rzuca sie- minotaur-czas.