Копривщица, 20 априлий 1876 г

Виолета Божилова
                КОПРИВЩИЦА, 20 априлий 1876 г.
                Каква бе тази пролет чудна, бурна!
                Тя вля във всяко българско сърце
                надеждата, че може да катурне
                вековно иго с собствени ръце.
          Апостоли кръстосваха страната
         надлъж и шир – в виелици и студ,
        та пролет щом раззелени гората,
        да поведат народа си на бунт.
                Но пламна искрата му преди време.
                Предателство наложи с дни напред
                решение за въстание да вземе
                Копривщенският таен комитет.
       Пръв Каблешков камбаната удари
       и пръв  да гръмне пушка даде знак,
       по негова заръка байрактарят
       заби байрак над турския конак.
                Наскачаха юнаците напети
                сред ек на камбани и църковен звън,
                извадиха премени, шишанета –
                отиваше си петвековен сън!
       Сърце не трае радостта да крие –
      препусна с коня  Тодор на възбог
    и викна той на леля си Мария:
    „Честито царство българско!” с възторг.1
                Той бърза в Панагюрище да прати
                вестта, че е настъпил оня час,
                за който в името на свободата 
                се клеха на Оборище тогаз.
      Перото потопи със поглед трескав
     на заптието в бликащата кръв:
     „Последвайте ни, братя, още днеска
      под знамето на българския лъв!”
                То беше радост, до пиянство близка –
                прегръдки, сълзи – светна всеки дом!
                В такъв велик миг разумът не иска
                и мисъл да допусне за погром...
_ _ _
     Каква бе тази пролет бурна, чудна!
    Най-българската пролет беше тя,
    кога народът след главите луди
    се впусна в порива за свобода!
                Виолета БОЖИЛОВА
_____
1  По спомени на Славчо Радославов, син на обичната леля Мария на Каблешков, в деня на въстанието той минал с коня си покрай тях и извикал:”Лельо Марио, честито ни българско царство!”