Детство

Сергей Кишкинский 3
NIKOLAY ZABOLOTSKIY
(1903-1958)

CHILDHOOD

Wide open eyes, as with a dressy dolly,
Rimmed by the arrows of eyelashes,
Two infant eyes with easiness and glory
Are gleaming as two tiny clear flashes.

What are they looking at?  And what is rare 
In a rural house or a backyard garden,
Where a farmer always fusses near
His garden beds working all day around?   

Two skinny cocks are fighting on a fence,
A branch of hopvine creeps up to the sky.
The girl is looking, and in her bright glance 
Enormous world reflects just outright. 
This godlike world just for the first time ever 
Has fascinated her as miracle of bliss
And as her friends will stay with her forever
The village and the wood with emerald green leaves.    

The life will bring her both delight and mourning
She will encounter the happiness and pain, 
But sacred sense of that swift happy moment
Will stay with her until her dying day.   

Wide open eyes, as with a dressy dolly,
Rimmed by the arrows of eyelashes,
Two infant eyes with easiness and glory
Are gleaming as two tiny clear flashes.

НИКОЛАЙ ЗАБОЛОЦКИЙ

ДЕТСТВО

Огромные глаза, как у нарядной куклы,
Раскрыты широко. Под стрелами ресниц,
Доверчиво-ясны и правильно округлы,
Мерцают ободки младенческих зениц.

На что она глядит? И чем необычаен
И сельский этот дом, и сад, и огород,
Где, наклонясь к кустам, хлопочет их хозяин,
И что-то, вяжет там, и режет, и поет?

Два тощих петуха дерутся на заборе,
Шершавый хмель ползет по столбику крыльца.
А девочка глядит. И в этом чистом взоре
Отображен весь мир до самого конца.

Он, этот дивный мир, поистине впервые
Очаровал ее, как чудо из чудес,
И в глубь души ее, как спутники живые,
Вошли и этот дом, и этот сад, и лес.

И много минет дней. И боль сердечной смуты
И счастье к ней придет. Но и жена, и мать,
Она блаженный смысл короткой той минут
Вплоть до седых волос всё будет вспоминать

Огромные глаза, как у нарядной куклы,
Раскрыты широко. Под стрелами ресниц,
Доверчиво-ясны и правильно округлы,
Мерцают ободки младенческих зениц.