Jestesmy dla siebie stworzeni

Алла Польская
JESTESMY DLA SIEBIE STWORZENI


Jestesmy stworzeni na sposob               
I obraz Bozy i tak powinnismy zyc.               
Mezczyzna musi zbudowac dom,
Zasadzic drzewo, rodzine zalozyc,
A glowny jego cel, nadzieja wlasciwa, 
Kobiete swoja uczynic szczesliwa.   
   
Kobieta musi o dom wspolny dbac,
Rozumnie srodkami dysponowac,
Dzieci objac opieka troskliwa.
Szanowac meza swego i tak kochac,
Aby nie musial na stronie on szukac
Uciech, pod skrzydlem kobiety innej.

On – tworca, drzewo! Ona – jego dusza, jemiola!
On – pedzel z farba, malujacy aniola.
Ona – obraz stworzonego ego.
Rodzina - sens zycia nadala dlatego
Tym samym, mezczyzne uhonorowala.
Wedlug porzadku Bozego jemu nagroda - chwala!

24-12-2016
                ***
AP (wersja oryginalna)