Шкоала дин пэдуре

Максимус Михайлов
Е лунь ын чер,ын луме,ын аер,ын пэдуре.
Пэ кэиле-й ку спрынчана верде с-ауд
Гласурь де анимале,грэбинду-се ла шкоалэ.
Ун епураш мергынд,роаде ун морков круд,
Ретрэеште,кэч аре де спус о поезие-н поянэ.
Ну штие че сэ факэ ка сэ ну тремуре.

Ун урсулец дурдулиу а луат-о прин пэдуре,
Сэ-шь букуре гура ку муре мичь,дулчь.
Сэтурынду-се,кулес-а бобице атрактиве-н пакет
Пентру веверицэ,каре-л сервеште ку нучь.
Еа спэлынду-се ши стрыгынд патул дешерт,
Чаюл ышь бя,ешинд,а сэрутат-о пе мама ушоарэ ка пана.

Ынкрезутэ-й ын сине,кэ азь ва прими нумай "чинч".
Асярэ чити ла историе,резолват-а ла математикэ.
Ла библиотекэ вря сэ интре ла рекреация маре,
Дупэ о карте деспре юбире,кэч,де,мэ рог,е романтикэ.
Аколо лукрязэ о вяцэ-нтрягэ ун ерудит аричь,
Аштяптэ ку дор чититорий,ей адук ынколо соареле.

Ун лупушор гындинд ла историиле деспре гэинь,
Пе каре тата ынаинте де сомн и ле спуне,
Ну с-а прегэтит де лекций,вени фэрэ тямэ.
Де ел се рыд колежий,рындуника-н унгер ыл пуне,
Кэч фаче боробоаце,ла адунаре ва кема-о пе мама.
Акума-й вермя кынд ел требуе сэ екстрагэ луминь.

Кэприоара грациоасэ скоате албумул ши плайвазул,
Привегитоаря ле-а спус кэ азь вор десена натура,
Дар ла ынчепут вор арэта тутурор тема де акасэ.
Чербул ругат-а пе директоаре,сэ-й муте литература
Ултима,аре де визитат ла спитал соция-й фрумоасэ.
Л-а трезит ноаптя ун кошмар,ругэчуня-й аскулта часул.

Пицигоюл сунэ дин клопоцел,пе етаж гэлэжия скаде.
Кукошул-де-мунте ку каталогул суб арипэ плякэ афарэ.
Елевий класей ынтыя ау де алергат пе теренул дин вале.
Вулпица се фаче к-о доаре пичорул,минчунь пресоарэ.
Ын реал висязэ ла журнале де модэ,славэ,кум петале
Ый вор ымпрэштия деасупра-й,кум ый вор дэруи смаралде.

Ынвэцэмынтул варсэ луминэ ын тенеброасе тунелурь,
Ыць дэруе арипь с-ажунжь ла дорителе целурь.
Ши-н пэдуря файмоасэ картя пентру тоць е сфынтэ,
Чине-о юбеште,ын албэстримь курате се авынтэ.