Рукопашный бой

Анатолий Загравенко
Рукопашний бій

(Сонет)

Цей  унікальний  на  планеті  бій  радянських
прикордонників із бойовими собаками проти
фашистських загарбників стався в серпні 1941
року на Тальнівщині Черкаської області. Окупанти
змушені були панічно відступити. Проте згодом поле
бою заполонили їхні танки.


Ліс з чарівним ім’ям – Зелена Брама,
що поєднав трагічне з героїчним,
став часткою історії навічно,
як наших армій двох могильна яма.

Вони сюди дісталися з боями,
де, може, тільки сили потойбічні
могли бродити в травні чи у січні
нетоптаними більш ніким стежками.

В ту мить було, напевно, й сонцю страшно,
коли в останню рушили атаку
з багнетами лише у рукопашну
бійці й напівголодні їх собаки.

Ніхто не відступив із бідолашних,
допоки подавав життя ознаки.


–––––––

© Анатолій Загравенко.