Европа молчала. Александр Олесь

Александр Филенко
                Александр Олесь
                (Александр Иванович Кандыба)
                23.11.1878 – 22.07.1944

Александр Иванович Кандыба – выдающийся украинский поэт.
Родился 23 ноября 1878 года в селе Крыга Сумской области.
Учился на произведениях Т.Г.Шевченко и И.П.Котляревского.
В 1919 г. эмигрировал за границу, жил в Венгрии, Чехии, Германии, Австрии.
Но сердцем всегда был с любимой Украиной, от души желал ей мира и процветания.
Богата талантами украинская земля! Жаль только, что многие покидают родную страну...
Что делать? Надеяться, что кто-то поможет? Да им не до нас, своих проблем хватает.
Вся нация должна сплотиться вокруг Президента и найти выход из тупика.
Нужны новые мысли, неординарные действия и волевые решения.
Не грести под себя, а стране отдавать. Без жлобства, зависти и словоблудия.
Время пришло прозреть и найти свой путь. То, что нам доверили, обязаны сберечь.


          ЄВРОПА МОВЧАЛА
          ОЛЕКСАНДР ОЛЕСЬ

                ***
Коли Україна за право життя
З катами боролась, жила і вмирала,
І ждала, хотіла лише співчуття,
Європа мовчала...
                ***
Коли Україна в нерівній борьбі
Вся сходила кров'ю і слізьми стікала
І дружної помочі ждала собі,
Європа мовчала...
                ***
Коли Україна в залізнім ярмі
Робила на пана і в ранах орала,
Коли ворушились і скелі німі,
Європа мовчала...
                ***
Коли Україна криваві жнива
Зібравши для ката, сама умирала
І з голоду навіть згубила слова,
Європа мовчала...
                ***
Коли Україна життя прокляла
І ціла могилою стала,
Як сльози котились і в демона зла,
Європа мовчала...

                22.08.1931г.


   О СЛОВО РІДНЕ! ОРЛЕ СКУТИЙ!
               ОЛЕКСАНДР ОЛЕСЬ

                ***
    О слово рідне! Орле скутий!
    Чужинцям кинуте на сміх!
    Співочий грім батьків моїх,
    Дітьми безпам'ятно забутий.
                ***
    О слово рідне! Шум дерев!
    Музика зір блакитнооких,
    Шовковий спів степів широких,
    Дніпра між ними левій рев...
                ***
    О слово! Будь мечем моїм!
    Ні, сонцем стань! Вгорі спинися,
    Осяй мій край і розлетися
    Дощами судними над ним.

                1907г.


   ХТО ЗБЕРІГ ЛЮБОВ ДО КРАЮ
             ОЛЕКСАНДР ОЛЕСЬ

                ***
    Хто зберіг любов до краю
    І не зрікся роду,
    Той ім’ям не вмре ніколи
    В спогадах народу.
                ***
    Хто поїв, як струмінь, край свій
    І не згинув в морі,
    Ой, не раз того згадають
    Влітку квіти-зорі.
                ***
    Хто угледів в час безчасся
    Сонце крізь тумани,
    Той для люду рідним батьком
    І пророком стане.
                ***
    Хто зберіг любов до краю
    І не зрікся роду,
    Тільки той віддав всю душу,
    Все, що зміг, народу.

                1905г.