Петр Голубков. Благодать-научусь-ка я считать

Виолета Божилова
БЛАГОДАТЬ – НАУЧУСЬ-КА Я СЧИТАТЬ
Автор:Петр ГОЛУБКОВ

Две ладошки повстречались,
Пальчики считать пытались.
У обеих их по пять –
Стали пальцы называть:

-Вот Большой! Какой ленивый!..
Указательный ! Красивый!

- Средний палец! Ты гляди,
Он - и вправду посреди...

-Дальше палец Безымянный!
Кто ж его назвал так странно?..

-А последний – звать Мизинчик.
О, Мизинчик – мой любимчик.

Пальцы все пересчитали,
Всех по имени назвали.
Двум ладошкам – благодать:
Хоть до двадцати считать!

НАУЧИ СЕ ДА БРОИШ С ПРЪСТЧЕТА Е ЛЕСНО – ВИЖ:
Автор :Петр Голубков
Поетичен превод: Виолета Божилова

Две ръчички тук решили,
пръстчетата преброили.
Двете имат все по пет –
Да ги видим ред по ред:

- Ето Палецът! Ленив  е!
- Показалецът – красив е!

- Средният! Сред своите братя
вярно, че е по средата!

- Тоз след него е  Безимен!
Кой остави го без име?

- А последният – Мъниче !
О, мъниче! Най-обичан!

Пръстчетата преброихме,
имената им разкрихме.
А със тези на краката,
чак до двайсет аз ще смятам!

http://www.stihi.ru/2013/04/07/2916