Легенда о рябине

Любовь Николаевна Сушко
Легенда про горобину

(слов'янська)

Бог дерева роздавав
Звірові і птаху...
Хто узяв, а хто й не брав -
Їв бо лиш комаху.

Прилетіли й горобці
І на деревині
Посідали: - Нам оці
Дай дерева нині!

Гарно дерево цвіте,
Гарно і зав'яже… -
Бог і дав їм. Та проте
До пташок він каже:

- Узяли ви деревце,
Вже не поміняю!
Горобиною оце
Древо називаю. -

Задоволені птахи
Плоду дожидають...
Та як бубон він таки...
Інші вже й збирають

Горобці - до Бога в Рай:
- Господи Всевишній,
Горобину забирай,
Дай нам краще вишні! -

- Чи не вас попереджав? -
Бог їм докоряє:
- Користуйтесь тим, що дав,
Вишеньок немає!

Та не шкодьте, далебі,
Бо від шкоди - лихо... -
Вниз горобчики й собі
Посідали тихо

Вже на вишеньці рясній...
Ягоди - рубіни!
Та й ласують. Раптом: - Стій! -
Окрик поруч лине.

- Що за злодії у мій
У садок влетіли?
Ой, лови їх та побий! -
Птахи й полетіли.

Бог, коли про те узнав,
Дуже став сварити...
І горобчика назвав:
Пташка - вора бити!
  15.06.2007г.

- - - - - - - - - - - - - - -

Переводна русский язык:

Легенда о рябине

Бог деревья раздавал
Зверю и птице...
Кто взял, а кто и не брал -
Ел ведь только насекомых.

Прилетели и воробьи
И на дерево
Уселись: - Нам эти
Дай деревья ныне!

Хорошо дерево цветёт,
Хорошо и завяжет... -
Бог и дал им. Но впрочем
Птицам и говорит:

- Взяли вы деревцо,
Уже не поменяю!
Рябиной это
Древо называю. -

Довольные птицы
Плод ожидают...
Но очень зелёный он, всё же...
Другие уже и убирают.

Воробьи к Богу в Рай:
- Господи Всевышний,
Рябину забери,
Дай нам лучше вишни! -

Не вас ли предупреждал? -
Бог их укоряет:
- Пользуйтесь тем, что дал,
Вишенок нет!

Да не вредите, право слово,
Ведь от вредительства - беда... -
Вниз воробышки и себе
Уселись тихо

Уже на вишенке изобильной...
Ягоды - рубины!
Да и лакомятся. Вдруг: - Стой! -
Окрик рядом звучит.

- Что за воры в мой
В садик влетели?
Ой лови их да побей! -
Птицы и полетели.

Бог, когда об этом узнал,
Очень стал бранить...
И воробышка назвал:
Птичка - вора бить!