Gwiazdka sie w Bajkale zanurzyla

Просто Дорота
Анна Каманина

Звёздочка в Байкале утонула

Звёздочка в Байкале утонула.
Затерялась где то в глубине.
Может быть она на дне уснула.
Только блик качался на волне.

Звёзд не сосчитать на небосклоне,
Но одна из них милее мне,
Та, что пляшет рыбкой золотою,
На бегущей к берегу волне.

А с восходом гаснут звёзды,
Не видать на небе ни одной.
И понятно мне, всё просто,
Все ушли куда то на покой.

На Канары люди уезжают.
Ну, а мне достаточно, вполне
Видеть, как с рассветом засыпают
Звёздочки на пляшущей волне.

http://www.stihi.ru/2016/03/02/7638



GWIAZDKA SIE W BAJKALE ZANURZYLA

Gwiazdka sie w Bajkale zanurzyla,
Zapodziala w wodnej sie otchlani.
Moze na dnie spac sie polozyla.
Tylko odblask bujal sie na fali.

Gwiazd na niebie- ilosc niezmierzona,
Ale jedna serce mi rozpala-
Ta, co plasa niczym rybka zlota,
Gdy do brzegu spiesznie dazy fala.

Slonce wschodzi- gwiazdy gasna,
Ani jednej nie ma juz na niebie.
Wiem na pewno, wszystko jasne:
Odpoczywac poszly gdzies do siebie.

Na Kanary ludzie wyjezdzaja,
No a mnie wystarczy, by nad ranem
Widziec, jak spokojnie zasypiaja
Gwiazdki, tancem fali kolysane.