О скифах

Наталья Решетова
Приваблюють усіх легенди, міфи,
Що в них правдиве, що було не так?…
То хто ж вони, ті загадкові скіфи,
Що бога шанували – акінак?

Звідкіль прийшли, чому безслідно зникли,
Який лишили спадок у віках?!
Ми їх вважати воїнами звикли,
Але ж було усе не зовсім так.

Для царських скіфів все життя – війна!
Під ноги їх коней держави впали.
Не знали втоми, мрія лиш одна:
Здолать, не відступить, здобути слави.

Грім барабанів їх бентежив кров
І надихав на працю і на війни.
І ріг трубив, вів за собою знов,
І не було в бою їм рівні.

Кочівникам весь степ – це рідний дім,
Мчать коні, розвіваються їх гриви.
І треба ладу дати їм усім.
Тоді сколоти житимуть щасливо.

Що ж по собі лишили? Кінську збрую,
Звіриний стиль: зайці, орли, вовки,
А найцінніше – пектораль злотую,
Що пам'ять їхню береже віки.

Стоять в степу кургани-поховання,
Про них писав історик Геродот.
А ще легенди і оповідання,
Що береже у пам'яті народ.