Неблагодарността

Виолета Божилова
НEБЛАГОДАРНОСТТА
         Ingrato tellus homine nil peius creat
Нищо по-лошо земята не създава от неблагодарния човек
         (Латинска сентенция)

Седем са смъртните грехове
според Светото писание –
алчност, гняв, чревоугодие,
завист, мързел, прелюбодеяние

и още горделивостта е причислена към тях,
сиреч надутост, високомерие.
Но защо един голям и тежък грях
тук мястото си не е намерил?

За неблагодарността към ближния иде реч,
към тоз, който ти е сторил добро,
а ти вадиш зад гърба му меч,
с който подло би го пробол!

Мъдри са древните, които твърдят:
инграто телус  хомине нил пеюс креат –
нищо по-лошо не е създал светът
от неблагодарници, които сред нас живеят.

Ленивецът и чревоугодникът на себе си вредят.
Прелюбодеецът ... пред едного съгрешава.
Но, ако някой, да речем, за теб е жертвал живот,
а ти не си признателен – човек ли си тогава?

Забрави ли Бог да прибави това създание
към грешниците най-страшни на земята?
Не, то не е от Неговото мироздание,
а е рожба на сатаната...
   Виолета БОЖИЛОВА