Lwow i Odessa

Алла Польская
Kompozytor (muzyka):
Jurij Biejczuk

LWOW I ODESSA
 
 
Istnieja na swiecie dwa miasta
On - Lwow i Ona – Odessa.
Panuja klimaty w nich wlasne,
Od zawsze tu hossa lub bessa.

Lwowiacy i Odesyci,
Specjalny narod i basta!
Przybysze i rodowici
Znajduja swe miejsce w tych miastach.
 
Refren:
Lwow i Odessa – niezwykla tu atmosfera
Witaja nas zawsze serdecznie   
Tadek, Abram i Walera.

Te miasta, gdzie humor sie rodzi
Bez wzgledu na trudnosci.
Niezwykla droga tu wchodzi
Do pluc naszych duch wolnosci.

Na wszystko – reakcja smiechem.
Problemy nie tworza tu stresow.
Mentalnosci optymizm cecha,
Stad tyle ludzi sukcesow!

Refren:
Lwow i Odessa – niezwykla tu atmosfera
Witaja nas zawsze serdecznie   
Tadek, Abram i Walera.

Tu Polskie korzenie nienowe
I gwar wiele nam przypomina...
Odessa, to miasto portowe,
A Lwow, prawie polska rodzina.

Dokad droga zycia bladzimy.
Lwowiakami my - z krwi i kosci 
I cechy tych miast w nas nosimy, 
Gdyz humor jest znakiem jakosci. 

Refren:
Lwow i Odessa – niezwykla tu atmosfera
Witaja nas zawsze serdecznie   
Tadek, Abram i Walera.

07-03-2017
                ***
AP (wersja oryginalna)