Талергоф

Соломия Галицкая
ТАЛЕРГОФ

Там, у підніжжя Альп, край лісу на узбіччі,
Де у блакитну даль злітають літаки,
Колись концтабір був, в двадцятому сторіччі,
Коли ішла війна у надцяті роки.

Концтабір Талергоф, зловісний табір смерті,
Там проливали кров і літні, і малі.
За православний світ, за полум’я у серці,
Та за святу любов до Руської землі.

Народ  Галичини, Карпат та Буковини
Австрійський гніт тяжкий терпіти не хотів.
За неділиму Русь вступили в бій русини,
І в один крик злились сто тисяч голосів.

Концтабір Талергоф, на серці біль і смута,
Але цілитель-час гортає сторінки.
Тепер його страшна історія забута,
І на кістки людей сідають літаки.

СОЛОМІЯ ГАЛИЦЬКА
(Березень 2017)


      Наразі українські пропагандисти стверджують те, що перші концентраційні концтабори збудувала радянська влада, в яких планомірно знищувала інакодумців, а особливо українців. Але це не так.

      Концентраційний табір Талергоф, один із перших у Європі, був створений владою Австро-Угорської імперії у перші дні Першої світової війни. Розташовувався в піщаній долині біля підніжжя Альп біля Граца, головного міста провінції Штирія.

      Сюди були депортовані жителі Галичини та Буковини — ті, хто називав себе русином і хто був запідозрений у симпатії до Російської імперії. Ув'язнені перебували у нелюдських умовах. Усього через Талергоф з 4 вересня 1914 року до 10 травня 1917 року пройшло щонайменше 20 тисяч русофільськи налаштованих галичан і буковинців, лише перші півтора року загинуло близько 3000 ув'язнених. За даними галицького громадського діяча Дмитра Маркова, 3800 осіб було страчено лише за першу половину 1915 року.
Табір був закритий у травні 1917 року за розпорядженням останнього імператора Австро-Угорщини Карла I. Бараки на місці табору простояли до 1936 року, потім їх знесли. При цьому було ексгумовано 1767 трупів, які перепоховали у спільній могилі у ближньому австрійському селі Фельдкірхен.

       На даний час колишній Талергоф знаходиться на території аеропорту Грац-Талергоф.