Томас Харди. Песня сержанта. 1803

Андрей Гастев
Как станет правде суд служить,
А поп по проповедям жить,  –
Так Бони-Коротышка и злобный Жак
Пойдут на Лондон, чеканя шаг.
Ролликум-рорум, Бони, лорум,
Ролликум, Литтел Бони, лэ!

Когда для всех один закон,
А вор и жулик под замком,  –
Вдруг Бони-Коротышка и жуткий Жак
Прибудут в Лондон, чеканя шаг.
Ролликум-рорум, etc.

Вручают нищим богачи
От сундуков своих ключи,  –
Уж Бони-Коротышка и жадный Жак
По тракту в Лондон чеканят шаг.
Ролликум-рорум, etc.

Когда супруг жене не враг,
И на любви основан брак,  –
Глядь – Бони-Коротышка и шустрый Жак
На марше в Лондон чеканят шаг!
Ролликум-рорум, Бони, лорум,
Ролликум, Литтел Бони, лэ!








                Thomas Hardy (1840–1928).

                The Sergeant’s Song
 
WHEN Lawyers strive to heal a breach,
And Parsons practise what they preach;
Then Little Boney he’ll pounce down,
And march his men on London town!
    Rollicum-rorum, tol-lol-lorum,         5
    Rollicum-rorum, tol-lol-lay!
 
When Justices hold equal scales,
And Rogues are only found in jails;
Then Little Boney he’ll pounce down,
And march his men on London town!         10
    Rollicum-rorum, etc.
 
When Rich Men find their wealth a curse,
And fill therewith the Poor Man’s purse;
Then Little Boney he’ll pounce down,
And march his men on London town!         15
    Rollicum-rorum, etc.
 
When Husbands with their Wives agree,
And Maids won’t wed from modesty;
Then Little Boney he’ll pounce down,
And march his men on London town!         20
    Rollicum-rorum, tol-lol-lorum,
    Rollicum-rorum, tol-lol-lay!


1878. Published in “The Trumpet-Major,” 1880.