Безымянный

Светлана Пригоцкая
 Атанас Капралов ( Болгария)

"БЕЗЫМЯННЫЙ"

Страхливците са там отзад -
те ще живеят сто години...
А ти си в бомбения ад
с присъда ясна -
да загинеш.

Като дивак, загубил ум,
пълзиш и стреляш,
псуваш,
      храчиш...
Но смъртоносният куршум
да те пожали?
Няма начин.

Той блъсва твоето чело
със скоростта на светлината
и ти,
   чуплив като стъкло,
се разпиляваш по земята.

Войната свършва в този миг
                за теб.
Без орден за заслуги.
Без почести...
Просто войник,
заровен с хилядите други.

И ако те бележат с кръст,
ще е безименен,
защото
ти вече ще си само пръст.
Пръст,
бременна с безброй животи.

Пръст,
лакома като смъртта.
Пръст,
за която днес загина.
Пръст от безкрая на света
      с цвят,
             вкус
                и мирис на родина.
        ***
Все трусы сбежали, отстали ,
Они проживут лет до ста…
Ты в адском огне бомб и стали ,
И смерть прямо
Смотрит в глаза.

Защитник , ты с дикою хваткой,
Ползёшь и стреляешь вокруг,
Смертельная пуля  украдкой,
Тебя пожалела?
Не вдруг…

Твой лоб эта пуля пробила,
Со скоростью света
И ты,
Как стёклышко хрупкий,красивый
Весной разлетелся в цветы.

Война для тебя прекратилась,
Без ордена ты и наград,
Без почестей…
В братской могиле,
Зарыт ты, бесстрашный  солдат.

Здесь тысячи ,их не разбудишь,
И если поставят здесь крест,
То с ним безымянным ты будешь,
Земля ты,
Ростков новых весть.

Земля ,
Просто лакомка смерти,
Погиб
За неё  ты , солдат,
Без края земля ,
Вкус
И цвет в ней,
Дух Родины и аромат.