Niespodziewany deszcz

Просто Дорота
Христина Комаревска

Внезапен дъжд

Какво му става? Откъде се взе?
Напук на всякаква прогноза
измамно синьото небе
просветна от застинала експлозия.
Асфалта се превърна във река,
дърветата приклекнаха в почуда.
Листенцата във мътната вода
градушката забърка в юнска супа.
Ще спре ли скоро? До кога
ще ври вещерският казан?
Мочурището градско е беда,
отломки влачи, остри стъкълца.
Обърка ме, направо попиля.
До кости мокра, мъничко сърдита,
загърбвам този влюбен мъж.
Защо поне не ме попита...



NIESPODZIEWANY DESZCZ

Skad wzial sie tutaj? Czego mu potrzeba?
Na przekor temu, co w prognozach,
Zdradziecko zalsnil blekit nieba-
Podstepna wnet rozdarla je eksplozja.

Rzekami nagle staly sie ulice,
W zdumieniu chyla drzewa swoje glowy.
Topiace sie w zmetnialej wodzie liscie
Grad-kucharz miesza robiac miks czerwcowy.

Przestanie w koncu? Dokad jeszcze
Ma kipiec ten diabelski kociol?
Nie cieszy grzezawisko takie w miescie-
Rozbite szklo, odlamki wciaga bloto.

Wychlostal mnie, zwyczajnie dal mi w skore.
Troszeczke zla, do suchej zlana nitki,
Mam w nosie tego "wielbiciela".
No, gdyby chociaz mnie zapytal...