Не уходи, лето!

Татьяна Богданова Аксенова
Kati Vangelova

Не си отивай, лято!
Изплъзва се през пръсти лятото,
на вятърът последен флирт.
Подгонил чайките по плажа
и свири дръзко за триумф.
Не си отивай, мое лято!
Остани още малко за мен!
Очите ми са парещи кестени
под нозете ти боси, кадифени.
Слънцето е моята кожа,
морето е моята кръв,
небето е тиха въздишка
от обич в моята гръд.
Ще стоя на брега и ще чакам
да стоплиш облачни дни.
Ще стоя доде светкавици
бродират небесни дъги.
Ще се скрия от сребърната меланхолия
на есенните сиви дъждове
под пъстрите балдахини на дърветата.
Ще те чакам край моето море!

Татьяна Аксёнова

Не уходи, лето!

Когда сквозь пальцы ускользает лето,
Последний флирт я с ветром закручу,
Что чаек разогнав по пляжу, где-то
Триумф отпразднует разбитых чувств...

Помедли, моё лето, долгожданно!
Хочу побыть немножечко с тобой.
Очей моих горячие каштаны
Под бархатной окажутся стопой...

Впиталось солнце и осталось в коже,
А море - соль в крови, как ни крути!
Лазурное, на что оно похоже?
На неба тихий вздох в моей груди...

Замру на берегу я, ожидая,
Когда исчезнут пасмурные дни,
И молний ослепительная стая
По небу вышьет радуги! Они -
Как жизнь, столь мимолётно прожитая...

Я скроюсь от серебряной тоски,
Что дождики осенние приносят,
Под пёстрым балдахином тяжких крон,
Пускай они безумно высоки!
Но всё пройдёт: и дождики, и осень...
А я оставлю морю свой поклон!