Rudyard Kipling. The Burden

Юлия Безуглова
The Burden

One grief on me is laid
   Each day of every year,
Wherein no soul can aid,
   Whereof no soul can hear:
Whereto no end is seen
   Except to grieve again--
Ah, Mary Magdalene,
   Where is there greater pain?

To dream on dear disgrace
   Each hour of every day--
To bring no honest face
   To aught I do or say:
To lie from morn till e'en--
   To know my lies are vain--
Ah, Mary Magdalene,
   Where can be greater pain?

To watch my steadfast fear
   Attend mine every way
Each day of every year--
   Each hour of every day:
To burn, and chill between--
   To quake and rage again--
Ah, Mary Magdalene,
   Where shall be greater pain:

One grave to me was given--
   To guard till Judgment Day--
But God looked down from Heaven
   And rolled the Stone away!
One day of all my years--
   One hour of that one day--
His Angel saw my tears
   And rolled the Stone away! 

 
Ноша

Дана кручина мне
На всяк из дней в году –
Ни разделить ни с кем.
Поведать – никому:
Предела здесь не видно
Лишь, как тужить сильней.
Мария Магдалина,
Так, где же скорбь скорбей?

Опалы вожделеть
В час всякий каждый день,
Лица прямого честь
Утратив, дело ль, речь:
Дни кряду лгать, отринув
Всю тщетность лжи своей, –
И где же, Магдалина,
Быть может скорбь скорбей?

Лелеять стойкий страх,
Что путь пятнает мой
В году любого дня,
Час каждый день любой:
Сгореть – в озноб-трясину
Вновь…  Дрожь и ярость, вей!
И где же, Магдалина,
Сокрыта скорбь скорбей?

Могила мне охраной
До Судных дней точь-в точь,
Но Бог на Землю глянул –
Отбросил камень прочь!
Из лет моих лишь день взял.
Лишь час из дня – помочь.
Слезам ответил Ангел:
Отбросил камень прочь!