Iз iсторii написання натюрмортiв

Наталя Мазур
Львівському художнику Ігорю Гапону
для його книги "Рудик"

Привіт, друзяко! Ти чекав мене?
Мовчиш і трешся боком до канапи…
Давай, залазь! Ніхто не прожене,
То ж заспокойся, Рудику! Дай лапи

Твої погладжу. Не моя вина,
Що ти один зостався. На палітру
Наносив фарби я, а із вікна
Мені заграла осінь у трембіту.

І я пішов на поклик той! Блукав…
Все думав, де сховатися від світу?
І дума та обтяжливо-гірка
Пекла єство моє несамовито.

Ні, не знайшов, хоч довго я ходив
Кривими вулицями. Був у парку
І трішки, знаєш, заздрив молодим,
Що цілувалися на лавці в закамарку.

Зустрів Івана. Далі у «Арт-бар»
Пішли удвох. Та що ти? Чай і тільки!
Коли розстались, де старий ліхтар,
Дістав цигарки, випалив їх кілька.

Підморгуєш до мене крадькома?
Ти, котику, - рудий, товстий, красивий,
А я вже розпрощався із п`ятьма
Десятками. І чуб давно посивів…

Ти справжній знаю, друже, ловелас,
І кожен день шукаєш іншу кицю.
Хоч в мене вогник до жінок і не погас,
Та уночі мені погано спиться…

А от недавно я таке утнув:
Коли яка поетка вірш напише
Про тебе, Рудику, то я її одну
Картину намалюю. Ніч і тиша

Мені у поміч! Зараз розпочну…
Забаглося одній бо пані квітів
У глеку глиняному. Не збагну –
Чому лиш це? Та хто збагне піїтів?!

Вже спину випростовуєш руду
І позіхаєш, ідучи з кімнати?
Ти зараз лапки вверх і все, заснув!
Мені ж до ранку натюрморт писати…





Осінній монолог художника

Привіт, друзяко! Ти чекав мене?
Мовчиш і трешся боком до канапи…
Давай, залазь! Ніхто не прожене,
То ж заспокойся, Рудику! Дай лапи

Твої  погладжу. Не моя вина,
Що ти один зостався. На палітру
Наносив фарби я, а із вікна
Мені заграла осінь у трембіту.

І я пішов на поклик той! Блукав…
Все думав, де сховатися від світу?
І дума та обтяжливо-гірка
Пекла єство моє несамовито.

Ні, не знайшов, хоч довго я ходив
Кривими вулицями. Був у парку
І трішки, знаєш, заздрив молодим,
Що цілувалися на лавці в закамарку.

Вже спину випростовуєш руду
І позіхаєш, ідучи з кімнати?
Ти зараз лапки вверх і все, заснув!
Мені ж до ранку натюрморт писати…