Прав или нет закон... О. Уайльд

Тамара Дорошенко
                O.WILDE
     (From The Ballad of Reading Gaol)

   I know not whether Laws be right,
     Or whether Laws be wrong;
   All that we know who lie in gaol
     Is that the wall is strong;
   And that each day is like a year,
     A year whose days are long.

   But this I know,that every Law
     That men have made for Man,
   Since first Man took his brother's life,
     And the sad world began,
   But straws the wheat and saves the chaff
     With a most evil fan.


                Оскар Уайльд
     (строфы из "Баллада Рэдингской тюрьмы")

   Прав или нет закон, - не знаю -
     Судить об этом не с руки;
   В тюрьме сидящий понимает -
     Насколько стены там крепки.
   Там каждый день - длиною в год,
   Там время медленно течёт.

   Но знаю я: закон-расплата
     Людьми придуман для людей
   С тех пор,как брат забрал жизнь брата,
     Мир омрачив печалью дней.
   Но выметает зёрна вон,
   Храня мякину, злой закон.