Зора- Зорница и Ясен ден

Генка Богданова
Автор: Генка Богданова

Черна нощ е! В мрака глух
бухал буха: „Буху-бух!”. 
Мила, ти не се плаши,
баба ще те утеши.
Чудна приказка в нощта
пак за теб ще наредя!
   
Черна вест света обходи:
„Черна вещица проводи
за най-прекрасната мома –
за Слънчовата дъщеря!
Слънчо сватовете върна
и във враг се тя превърна.
В грозна вечер, сред тъмата,
тя откраднала момата.“
Казвала се таз девица
Утринна Зора- Зорница.
Жалели за нея всички –
зверове и пойни птички,
горските треви, цветята,
всички хора по земята…
Но от всички най-нажа;лен
бил един юнак прославен.
Той за Зорница  бил сгоден,
наричали го  Ясен Ден.
Вещицата пък – грозница,
се казвала Тъма - Тъмница.
Живеела в свойта къща
със сина си – Мрак Намръщен.
С цар искала да се сроди
щом Мрака чер с Зора сгоди .
Може ли такова чудо?!
Вещицата май е луда!
Невъзможно е Зората
да живее с Тъмнината!
Страда, плаче  тя горката
скрито там, във пещерата.
Тъжен е  Денят без нея…
Плаче Слънчо и не грее,
а от горчивите сълзи;
само дъжд студен вали.
В скръб потънала земята.
Хляб не раждали полята.
Млъкнали и смях и песен.
Само Вихърът унесен
измъчвал хората навън,
прогонвал сладкия им сън.
Ала Животът възмутен
поскарал се на Ясен Ден:
- Я, стига скърби и сълзи!
Ти мъж ли си или не си?
Сбирай вярната дружина –
братя верни и роднини!
Знай, всеки ще те подкрепи,
ако си смел и умен ти!
Твоята Зора - Зорница
гасне в мрачната тъмница.
Ден, тръгвай Мрака да сразиш,
Зорница в битка да спасиш!
Пробудил се засрамен Ден.
С Надежда нова окрилен,
вдигнал своите другари.
Грабнал кой каквото свари –
кой със факел, кой със жар,
запалили голям пожар.
С него Мрака ослепили
и Зорница тъй спасили.
А уплашена Тъмата
скрила се във дън-земята!
Щастливо Слънчо се засмял,
и над земята  пак изгрял.
Радостно запели птички,
вдигнали цветя главички.
Зарадвали се от сърце
там всеки мъж, жена, дете!
Сватба вдигнали прекрасна
Ясен Ден с Зората  Ясна.

Приказката свършва тука,
но със мъдрата поука:
Така светът е нареден,
че вечно спорят Нощ и Ден.
Мрази Мрака Светлината,
спори Истина с Лъжата.
Няма дружба нито родство
Подлостта със Благородство.
Тъй Животът повелява –
Истината побеждава!
А във битката със Злото,
победител е Доброто!