Святым Российским Новомученикам

Рената Платэ
              Молитвы заменив стихами...
                Владимир Палей               

Молитвы заменив стихами,
Мы верим в ваш безбрежный свет,
Вдали, над гулкими домами
Там, где уже спасенья нет.

Где над простором синеоким
Так плачет ваш смиренный взгляд,
И всей душою одинокой
Последний праведник распят!

Где многоликая Россия
Застыла вдруг в глубоком сне,
И все чертоги огневые
Молчат в небесной тишине.

Но над бездонными снегами
Так ясен ваш Священный след,
И неиспитыми слезами
Тревожит эхо смутных лет.

Там синью строк над именами
Парит особенная грусть,
И песен тихими словами
Мы верим в Истину и Русь!


Святым Российским Новомученикам

Превод: Мария Шандуркова
НА СВЕТИТЕ РУСКИ НОВОМЪЧЕНИЦИ

Молитви сменят стиховете...
В. Палей
Молитви сменят стиховете,
и наш'та вяра е със вас,
над грохота край домовете,
где свободата няма глас.

Там, сред простори синеоки
смирено леете сълзи
и цялата душа самотна,
разпната, праведна виси.

Русия в свойта съкровеност
застина в миг за сън дълбок
и всички крепости военни
мълчат в небесния чертог.

Но над снега дълбок се плъзгат
Свещени вашите следи
и непреглътнатите сълзи
са ехо от тревожни дни.

Небесен стих над имената
излъчва висшата тъга
и песен с Истината свята,
и вяра в Руската земя!

Превод: 26.01.2020 г., 11:40 ч. Димитровград