Ден на будители...

Антонина Димитрова -Болгария
Ден свят е!  На Народните будители!
А в навечерието Хелоуин
увлякъл е младежите неистово
в зловещи, черни, пъклени игри.
Родители пък дават мило, драго и
навличат с вещерски одежди пак
невръстните деца - "да им е радостно,
с духа на времето да бъдат в крак".
Сами превърнали са ги в еничари,
трофей са за Лукавия, уви!
И с чужди имена дори наричат ги,
принесли в жертва детските души.
Джон, Никълъс и Питър са на мода днес,
подсмърчат нейде Петър и Иван...
Къде са се родили ще забравят те,
зомбирани от синия екран.
Тъй овчедушно кръвен данък плащаме
на вълци чуждоземни, зверове.
Най-щедро награждават слугинажа ни -
стоманата душманин я кове.
В забрава е Гергана, белоногата,
не свела пред лукав везир глава,
отхвърлила сараите пред родното
богатство на труда и любовта.
С достойнство защитила всичко свое тя:
и бащин дом, и чест, и свобода...
В учебниците нейната история
досадно овехтяла е сега -
имането, парите и палатите
не в бъдеще незримо! Вед-на-га!
Коя съм аз, че споря все с Рогатия,
неспирно водя битки за Христа?!
Денят е първи.Месецът - ноември...Ден
на българската памет, дух и чест!
Стани и опомни се, поколение!
От овчата касапница излез!
1.11.2017г.