Дихания

Йорданка Радева
Българското хайку

"Дихания" е нова поетическа форма за творческо писане, създадена на прага на 21-то столетие. Дихания е аура от думи, сияния от душата, връщане към естествения език на човешкото общуване. Да пишеш Дихания означава да докоснеш недокоснатото, да уловиш мълния, да създадеш шедьовър. Дихания е лъч светлина, шесто чувство, проницателност.
Формулата Дихания: рацио, синтез, емоция.
Състои се от едно сложно изречение със собствена „драматургия“, разделено на две хармонични части: първата въвежда тема, втората излъчва послание.
Вътрешен ритъм, съпоставим с гъвкавостта на тръстиката.
Графика – строфа от 6 стиха: 3 – интервал – 3. Реализира се с не повече от 12 – 22 думи.
Поетичното Дихание е равнозначно на човешкото, откъдето произтича името.
******

ДИХАНИЯ
автор: Йорданка Радева

***
ЛЮБОВ

Може би любовта е страдание,

докоснал те

галещият ; пламък-

изгаряш,

от нея обладан неусетно

до последното свое дихание.

***

НЕЗАБРАВА

Незабрава са за очите

очите,

които си в нощите копнял-

сънуваш ги

в нощите безкрайни и мъчителни,

очите, които си до незабрава желал.

***

ОБИЧ

Обичта е трепет в сърцето,

съхранил

любовните думи за някого–

сълзица,

изстрадана в самотните нощи,

крехка надежда за двама.