Palczasty

Просто Дорота
Светлана Исса

Пятипалый

Ты ещё зелёный, Пятипалый!
Крона
на
просвет не поредела,
радостно и чуточку устало
медленно качаешься под ветром.
Посылаешь
шелестом
приветы
брату обнажённому
на Север.
К декабрю
и ты
будешь раздетым,
как бы не был в юности уверен.
Хорошо стоять среди каштанов,
между лип и тоненьких берёзок...
Но прорвётся  северный*  нежданно,
сбросит красоту
твою
без спроса.
         
*Северный ветер.

http://www.stihi.ru/2017/09/16/3028



PALCZASTY

Jeszcze sie, Palczasty moj, zielenisz!
Niebo nie przeswieca w twej koronie.
Cieszac sie, choc troszke ze znuzeniem,
Wolno sie na wietrze kiwasz, Klonie.

Pozdrowienia sle twoj szelest bratu,
Nago marznacemu na Polnocy.
Przyjdzie grudzien- sam bedziesz odarty,
Chocbys pewien byl mlodosci mocy.

Dobrze ci, bo wokol sa kasztany,
Rosna lipy, brzozki stoja cienkie...
Lecz polnocny* wedrze sie niechciany,
Zniszczy bez wahania twoje piekno.

*Wiatr polnocny.