Михайло Драй-Хмара. знов обвугленими срниками

Михаил Юсин
Я снова спичками
Черчу на стенах камер,
На серых стенах, серые значки,
И без конца топчу тюремный камень,
И напиваюсь от тоски.
А как напьюсь, коня впрягаю в шоры,
Догнать бы мне, догнать златые дни,
И я стремлюсь в широкие просторы,
Туда, где молодости плещутся огни.
-Вернитесь, годы,-ну хотя бы в гости,
-Нет, не вернёмся-слышится вдали,
Я плАчу на калиновом помосте-
И вновь бараков вижу горбыли.
Кусочек неба в зарешёченную клетку,
И чей то взгляд в недреманном волчке,
Нет, не лететь на вороных по свету,-
Я в каменном, я в каменном мешке.

                *
І знов обвугленими сірниками
На сірих мурах сірі дні значу,
І без кінця топчу тюремний камінь,
І туги напиваюсь досхочу.
Напившись, запрягаю коні в шори
І доганяю молоді літа,
Лечу в далекі голубі простори,
Де розцвітала юність золота.
— Вернітеся,— благаю,— хоч у гості!
— Не вернемось,—гукнули вдалині.
Я на калиновім заплакав мості...

І знов побачив мури ці сумні.
І клаптик неба, розп’ятий на гратах,
І нездрімане око у вовчку...
Ні, ні, на вороних мені не грати:
Я в кам’янім, у кам’янім мішку.