Септембар

Драгана Старчевич
Прекинула је лето
У сред речи
Нестрпљива јесен
Што не жели да чека
Септембар је каже
Ипак њен месец
И чему више
Та летња дрека!
Истргла ме је из
Загрљаја сунца
Као из мирног сна
Отвори очи!
Викнула је
Сада сам овде ја!


Београд, децембар 2013.

Превод от сръбски на български – Величка Николова – Литатру1

Септембр

Прекъсна се лятото
почти в средата,
Нетърпеливата есен
не иска да чака.
Септември ще каже,
че е летен месец.
И какво ли не още,
но е летна триада.
Есента ме изтръгна
от жаркото слънце
и отвори спокойно
очи от съня
и провикна се силно:
Аз тук съм сега!