Перехiд на зиму на украiнському

Виталий Кирпатовский
Осінь  тевкає старезна
І у гін зникає стрімко.
Ще устілка не поважна,
Хоч очам від неї кілко.

Вітер – Сіверко де-будь
В’їдливо, либонь,шукає
Заморочить кого-будь
Чи на більше натякає,

Що розкрутить, дзиґа, Зиму –
Заметіль десь шамотить.
Далебі, не згинуть плину,
Як бажань не кушпелить!

Тевкає – чавкает.
У гін – вдаль.
Сіверко – это северный,  жестокий,
холодный ветер Сиверко (см. в  «Начало Филипповки». http://www.stihi.ru/2017/11/27/9601 )
Либонь – небось,
Дзиґа – егоза, юла.
Шамотить – шуршит невнятно.
Далебі – ей-ей, право.
Не згинуть плину – не избежать течения перемен.
Кушпелить – крутить метельно (как метель), изворачиваться.