Куда идеш с таквим очима?

Драгана Старчевич
Куда ћеш с таквим очима?
Зауставиће те на улици
Тражити документа на раскрсници
А кад их покажеш
Неће ти веровати
Јер личиш на лудака
Што се сам себи смеши
Очајан сред пустог парка
Како ћеш с таквим очима?
Порећи да скриваш побуњеницу
Пробуђену ратницу
Ослобођену заточеницу
Куда ћеш с таквим очима?
Сачекаћете с ножем и копљима
Исећиће ти срце подсмесима
Ко ће ти веровати да толико боли
Оно што баш из душе и крви цвета
Та љубав што се откида од тебе
И пристиже на светлост света

Београд, 1983.