Zimowa impresja

Просто Дорота
Кирил Ганчев

Зимна импресия

Навън снегът плете дантели
от нишка виолетов здрач,
а преспите – кълбенца бели,
спят в скута на добър шивач.

Над покривите посребрени
изгрява сънена Луна;
комини клюмат уморени
и сгряват с топъл дъх нощта...

Прозорците – клепачи скрежни
сред приглушена светлина,
притихнали от ласки ледни,
се спускат леки към съня...

Нарамил кош с кълбенца нежни,
заметнат с плащ от синкав здрач,
навън, под снежните дантели
прегърбен крачи бял шивач...



ZIMOWA IMPRESJA

Koronek sieci tka wspania;e
Snieg- nicia zmierzchu liliowego.
Spia zaspy- klebki przedzy bialej-
W zanadrzu mistrza krawieckiego.

Nad srebrem dachow osniezonych
Wschodzacy ksiezyc sennie ziewa;
Kominy drzemia dniem znuzone,
Ich cieply oddech noc ogrzewa...

Powieki- okna sciete lodem-
W wieczoru swietle przytlumionym
Pieszczota uciszone chlodna
Opadna, by miec sen spokojny...

Dzwigajac w koszu klebki nici,
Wtulony w zmierzchu plaszcz niebieski,
Pod sniegu koronkami idzie
Zgarbiony bialy mistrz krawiecki.