Срце на Jугу

Драгана Старчевич
Моје је срце на Југу
Моја је душа у лету
Нека се сви огњи на свету
Запале са њом на небу
Уз прасак хиљада опни
Само ми на Југу срце не копни!

Да, моје је срце далеко
Данас је дан откровења
Што ми јужније одмиче корак
Стасају у мени уверења
Да мање ми је живот горак
И да је лакше његово бреме

Моје је тело од јужне земље
Живот ми дарује ветар с Југа
Настањује у души сете
Све моје радости су и туга

Ја добро знам живот је Сунце
А и Сунце је само звезда
Ја сам тек капљица слане воде
Која ће једног блиставог лета
Нестати тихо у жарко подне

Па нека, уместо мене ће Земља да цвета
Нићи ће нове траве и агаве
Саградиће људи другачије куће
Укротиће срцима сурово беспуће

Моје је срце у светлости јаркој
Моје је све у грудвици вреле лаве
Није мени до ловора и славе
Никада било стало

На Југ, на Југ, кренимо што пре
У дивне, чаробне просторе плаве
На Југ, на Југ, душа му маше
Ах, моје је срце на Југу
А где је ваше?

Београд, 1981.