Кораци ка смрти

Драгана Старчевич
Светлост је искрварила
Надомак јутра
Стао је сат ноћи
Завијају сирене хитне помоћи
Ал спаса нема

Људи се буде
Крећу на погреб новом дану
Без цвећа, без суза
Дремају бесвесно
У мноштву кола и аутобуса

Сви ћуте
Гледају испред себе
Руке се грче нехотично
Звецкају ланци у подсвести

Стиде се сна
Подочњака, сломљеног рога
Проклињу неког по навици
Озлојеђеног роба

Ташна у руци
У желуцу мука
Свако је данас једнако сутра

Погледи неми
Празни
Иду на губилиште по казни

Сваког јутра
Свако је данас једнако сутра



Београд, 1990.