Я - не я

Николай Смирнов 17
Жесток, чудовищно лиричен,
По слогу, прозаично поэтичен.
В ключе басовом, но скрипичен.
Обрывист и безумно мелодичен,

Душой широк, но обезличен.
Как альтруист эгоистичен.
Серьёзен так, будто комичен.
Доверчив. И ко всем скептичен.

Как в скорлупе, но безграничен.
Подвижен, будто параличен.
Ленив и очень энергичен.
Всё на местах, но хаотичен.

Скабрезен, пошл, но приличен.
Транжира, но экономичен.
Болтлив и столь же лаконичен.
Ко всем с любовью. Безразличен.

По-интуиции логичен.
Материалист, метафизичен.
Не вовремя, но педантичен.
Мечтательно реалистичен.

И кажется, что не обычен.
Кому-то даже симпатичен.
Умом остёр, но ограничен.
Ну… сразу видно, гармоничен.