Ирон даен аез!

Праксиз
Ирон каей даен,саерыстыр даен аез уымаей,
Нае заеххыл фидар къахдзаефтаей цаеуын.
Нае фыдаельы туг дадзинтаей заердаемае
Аегъдау аемае аефсармы равг хаессы.

Мае куырыхон дадайы зондамындтае
Нае рох каенын,мае заердаейы хаессын.
Цаемаей йын уон аккаг каестаер-тырндзынаен,
Нае адаемаен лаеггадмае аез баеллын.

Мае уд даер уын нае бавгъау каенин,зонут,
Фаелае,мыййаг,куы нае бамбарат маен...
Саермае нае хаесут уе взаг-нае йыл дзурут,
Куыд уаем хаецон, тызмаег аеви фаелмаен?!

Цы йае мбаехсон мае сонт заердаейы нкъараег,
Каей уыдзаен уый хъазуатон тохау зын.
Аемае каеуын... Каей заердае куры зарын?!
Фыдыбыстаейы рисаей аез хъаерзын.

Аез уыцы тохмае хотыхтае хаесдзынаен:
Ирон аегъдаеуттае,намыс аемае фсарм.
Каед иу фаетыхсат, ираеттае,даетдзынаен
Сымахмае аез хъаеугае ахуысы арм.

Ирон даен аез!- нае фыдаелты фаедон даен.
Стыр Хуыцауаей даен уаелдай раевдыд.
Нае кад уаеларвае аез хаесдзынаен,
Нае Ираей мын звнаргъдаер наей! Заегъын!

Туаева Татьяна. 2017 год