Приятели - Друзья

Мария Шандуркова
ПРИЯТЕЛИ

- Приятелю, здравей! -
пред просяка се спрял Поета
и бръкнал за стотинки
във джоба си... полека.

Но след като разбрал,
че няма ни монета,
взел лист и писал стих -
тъй, все едно - на "чека".

Подал написания лист
на брата си - човека,
и казал: "В банката иди
да осребрят за тебе "чека".

Зарадвал се беднякът стар,
приятелят му клети,
листа поел, затичал запъхтян,
шегата не усетил.

А там, зад тежките врати,
където златото затворник е с години,
прочели хората - усмихнати, добри,
ала пари не му броили.

Прибрали стиховете в сейф,
че знаят ли къде светът отива,
че може да настъпи други век
и стиховете да са златна сила?!..

Завърнал се беднякът стар
при своя стар другар - Поета,
подал му празната си длан:
"Блестящото ни бъдеще е в сейфа..."

1970 - 2017
Мария Шандуркова