Luty

Просто Дорота
Валентина Ментуз

Люты

Кажуць: месяц лютым не дарма завецца,
Але сёння з рання сонейка смяецца,
Дзе ж яго характар, дзе круты той нораў?
Можа гэта толькі злыя нагаворы?

Памяняў ён звычкі - стаў лагодны, цёплы
Ад яго марозу ты чакай  хоць лопні,
Бо прыйшоў сам люты* да такой высновы:
Мне пара назвацца месяцам вясновым.

Аб такой навіне і пайшлі размовы,
Прымяраюць спешна вербы ўжо абновы,
Вараб'і ў лужах спраўна мыюць пер'е,
Па прыметам гэтым ёсць адно павер'е:

Калі ў дзень Макара* цёпла, як вясною,
То вясна, паверце, ўжо не за гарою,
Калі ззяюць ноччу зоркі - лепш не трэба,
Будзем з ураджаем - будзе многа хлеба.


*Люты(бел.) - февраль.
1 февраля в народном календаре - Макаров день.

http://stihi.ru/2018/02/01/5684



LUTY

Mowia: miesiac lutym nie przypadkiem zwie sie,
Lecz sie juz od rana smiech sloneczka niesie:
Gdziez jest ten charakter, gdzie styl bycia dziki?
Moze tylko plotki sieja zle jezyki?

Obyczaje zmienil- stal sie cieply, mily,
Nie oczekuj mrozu- nie ma ludzkiej sily!
Bo sam luty doszedl do takiego wniosku:
Czas, by mowic na mnie "pierwszy miesiac wiosny".

Takiej wlasnie tresci slychac juz rozmowy,
Spiesza sie z przymiarka wierzby kiecek nowych,
Piorka swe w kaluzach wroble myja sprawnie,
Ze zwiastunow takich wrozy sie jak dawniej:

Gdy na Makarego* cieplo jest na dworze,
Bez watpienia- wiosna w mig sie zjawic moze,
Gdy lsnia gwiazdy w nocy - wiecej nie potrzeba,
Bedzie plon obfity- bedzie duzo chleba.

* 1 lutego w prawoslawnym kalendarzu i w tradycji ludowej.