На бiлу гречку

Валентина Козаченко
На білу гречку впало лихо,
Та так зненацька,
Наче в сні.

Був білий день,
І в полі тихо,
Крутило марево пісні.

Ніхто не відав лихоліття,
Ні сном і духом не чекав.

Але, як водиться на світі,
Прийшло таке,
ЩО і не знав.

Де тихі ниви, по дорогах
Не хліб, не цукор повезли-
Залізний лязкіт.

Під пороги -
Гроби та злидні підповзли.

Іще гудуть веселі бджоли,
Збирають мед з чужих країв,

Чужинцям в руки, та до столу
Для заповзятих хазяїв.

Бджолині вулики підгнили,
Нема коли відбудувать,

І просять бджоли в Бога сили
До поля білого діждать...