Суштина

Драгана Старчевич
Ја нећу твоју помпу ни твоја блага
Мени не треба твој сјај ни твоја снага
Своју моћ и свој углед задржи за себе
Ја желим само један, најбољи део тебе

Ја желим да откријем у чаши воде
Све лепоте земаљске и светско море
А у зраку сунца на топлом бетону
Схватиш да и ти си од оних који тону

Ја желим да ти никад не буду важне
Људске спољашњости и притворности таште
Желим да откријеш у сваком човеку
Праву суштину и златоносну реку

Ја желим само један, најбољи део тебе
Желим ти да га нађеш и не одгурнеш од себе
Отвори своју душу, на поклон ми је дај
Видећеш то је почетак, а никако крај

Београд, 20.6.1982.