Эдвард де Вер, граф Оксфорд 1550-1604 Лирическая

Лукьянов Александр Викторович
Лирическая песня


Кто радует тебя?                Тот, кто мне мил.
А кто печалит душу?                Страшный гном.
Ты был ли счастлив?                В тягости я жил.
Пройдут ли беды?                Радости потом.
Иль в старости – блаженство?      Запоздало.
Сладка была ли юность?               Да, немало.

Edward de Vere, 17th Earl of Oxford (1550-1604)

Song lyrics

Doth sorrow fret thy soul?       O direful sprite.
 Doth pleasure feed thy heart? O blessed man.
 Hast thou been happy once?   O heavy plight.
 Are thy mishaps fore past?      O happy than (then)
 Or hast thou bliss in eld?         O bliss too late:
 But hast thou bliss in youth?    O sweet estate.


Sources: Fuller's #17, called "Questions and Answers"; JTL #22
Published in England's Parnassus, 1600.