Проект Жи-2

Олександр Мачула
Юдити кашу заварили круто –
в боги своїх пророків возвели,
розкинули по світу віри пута,
розвісили тенета кабали.

Стоїть перед дилемою суспільство –
куди, гадає, виведе крива.
Всесвітнє закипає нині дійство –
проект віків під назвою „Жи-2“…

Пройшли часи вже лицарства і честі,
з відкритим як забралом йшли у бій.
Весь світ тепер стоїть на перехресті,
на самім попелищі власних мрій.

На жаль ковтають люди ту наживку,
дідів традицій забувають суть.
Тисячоліття йде перепрошивка
і все густіше релігійна муть.

Так, маніяк непевної породи
нове суспільство вирішив створить –
у м’ясорубку кинув він народи
і ну в безлику масу їх місить.

М’яку, слизьку, бридку, вонючу, сіру,
геть натяку у ній щоб на людей.
Народи різні в якості офіри
жбурнув на плаху ради тих ідей.

Старались хором: Троцький, Каганович,
Єжов, Ягода, Коба, Косіор…
Велика шайка з прізвищем на -ович
пекла мацу з ім’ям „голодомор“.

Байдуже, на якій говорить мові
істота, що грабує твій народ!
Прийти у владу на невинних крові
й водити з лицемірства хоровод…

Яка різниця в тому, скільки вишів
закінчила вона? – скажи мені,
якщо під себе лиш закони пише
й свої багатства множить на війні!

Та не все рівно, бо воно вже вкрало
собі, дітям і внукам в сім колін.
Чи не воно в майданівців стріляло,
усім покаже згодом часу плин.

Невже не в силі спільно дати раду
„вершині світу“ з зайдів і заброд?
Якщо й ім’я йому синонім зради,
чи ж може бути чесним той народ?!

Розкрити тему віршем неможливо,
та для дослідження підмога і канва.
Він допоможе роздумам кмітливих,
проект віків під назвою – „Жи-2“.

лютий, березень 2018