Александр Трускин - Сериалы

Юлияна Великова
Сериалы, сериалы.
Смотрят все. Большой и малый.
Только не понятно мне:
мы живем в какой стране.

В каждом фильме все стреляют.
Убивают ,истязают, ловят, бьют,
в тюрьму сажают
и обратно выпускают.

Развелось в стране " братков",
как не резаных котов.
Меж собою рынки делят,
грабят банки и балдеют.

Дети, фильмов насмотревшись,
позабыли про игру.
Травку курят, пиво пьют
и друг другу морды бьют.

В городах когда-то была.
тишина и благодать-
до утра гуляли пары.
Редко драку где видать

А теперь мамаши с чадом
днем гуляют во дворе.
Отпустить его боится-
держит словно на ремне.

Для кого же фильмы эти
выпускают на прокат?
Кто ответит мне на это?
Я услышать буду рад.

Превод на български: Юлияна Донева

СЕРИАЛИ
Сериали, сериали.
Гледат ги големи, малки.
Само  дето  не разбирам,
в каква страна живеем ние.

Стреля се във всеки филм,
убиват изтезават бият,
във затворите ги тикват
и обратно пак ги пущат.

В страната се разхождат „ братя“
кат  нескопени котараци.
 Делят пазара по  между си
обират банки и глупаци.

Децата само филми гледат
и забравиха игрите.
Пушат трева и пиянстват
и се бият едни други.

А  беше някога в града ни
тишина и благодат.
До заран младите играят
и рядко  побой ще се види.

Сега майките с децата
цял ден в двора си играят.
Да ги пуснат   се страхуват
 и на плещите ги държат.

 За кого  такива филми
ги наемат и ги пускат?
Кой на мен това ще каже?
Ще се радвам да го чуя.