Мой дед когда-то не пришел с войны...

Генка Богданова
Автор:Коля Лаптевский

Мой дед когда-то не пришел с войны,
Остался там, в сорок втором, навеки
Он отдал  жизнь за то, чтоб жили мы
Сегодняшние люди-человеки.

Представить страшно - снег, метель, мороз
И руки примерзают к автомату
Он в ледяную землю просто врос.
Как было тяжко воевать солдату!

Оборванный, голодный и без сна,
Вокруг грохочет боя канонада
И очень близко за спиной она-
Окраина родного Ленинграда.

Любой ценой врага остановить,
А пули роем, словно злые пчёлы
И многих тех, кому бы жить да жить
Настигли их смертельные уколы.

Мой дед тогда в бою остался жив
И в госпитале уж не стало деда
Ушёл, совсем немного прослужив
Но как же далеко была победа.

Она пришла весенним майским днём,
Пропахнув порохом, пропитана слезами,
Давайте будем помнить: я о нём,
А вы о тех, кого нет рядом с вами.

Не видел я войны и не хочу,
Но знаю, не оставят нас в покое,
Я сам уж дед, но верю, по плечу
Нам защитить жильё своё родное.

Пусть в мире будет больше тишины,
Спаси нас только, Боже, от войны...



МОЯТ ДЯДО  НЕ СЕ ВЪРНАЛ ОТ ВОЙНАТА
Поетичен превод: Генка Богданова

Дядо не се върнал от войната,
останал там, в четир`сет и втора.
Дал живота си за свободата,
за да живеят днешните хора.

Било страшно – бури, студ, снегове,
автомата  - слепнал за дланите,
той – с вкопани в ледовете нозе…
Как се воюва тъй ми кажете?!

Дрипав, недоспал, изтощен от глад,
наоколо  - канонадата на боя гърми.
А близо, зад него е Ленинград –
с любимите,  родни покрайнини.

Трябва с всяка цена врага да спрат!
А куршумите – рояк зли оси…
Много в битката днес ще умрат,
щом „жилото“ смъртно  ги покоси.

Дядо  ми останал жив в този бой.
И в болницата той не е лежал.
Но тръгнал и съвсем кратко служил той,
далечната победа, не доживял.

Тя дошла в пролетен, майски ден,
с мирис на барут, в сълзи обляна.
Спомен за нея пазим в теб и в мен,
помним всеки що в боя остана!

Не съм виждал война.  Не желая!
Но дали ще живеем свободно?
И аз вече съм дядо и  зная,
ще защитим дома си и всичко родно!

Нека в света цари тишината!
Спаси ни, Боже, ти от войната!