Стары верш

Великий Инквизитор Демон
ад часоў стварэння 
—культу багоў!
да гадзін пачынання
—чорных часоў!

Жылі тры браты, на агульнай зямлі.
Ужывалі агульныя мовы,
У лёсе сваім — разам яны!
Разам тры камяні былі!

І сам Дажбог гэтыя камяні зрушыць не мог,
Святый Дажбог!
Мара кліча — пляце лёс трох гаспадароў!
Вялес пяе — кліча духаў сятых жывёл!

Ад часоў стварэння 
—культу багоў!
Да гадзін пачынання
—чорных часоў!

Тры слупы стаяць,
У Вільню - у лясу
—Як апора свету!
—Як апошні ў лёсу!
Рух!

Стаіць ў полі вялізны гаспадар,
Сцяг грамады па вятру трымаў,
А пагоня мчыца нібы падая з нябёсаў!
Нібы чарадзей гэты гаспадар!

Ад часоў стварэння 
—культу багоў!
Да гадзін пачынання
—чорных часоў!

Дзе Вітаўт з Ягайлам
Крыжакоў сяклі!
Там народы аб'ядналі,
кроўю супастатаў!

А врагі ідуць на корм ваўкалакам,
замчышча гары.
Дзе калісьці шведы моцна палеглі
Ў Шведскай гары.

Але мінуў час,
Столпы знішчылі браты,
Кроў родную загубілі,
Узлаваліся браты.
— Крычаць ганьба!
апаганеныя продкі!

За платамі стаяць,
Выскаляючыся ў твар,
Нож трымаючы як варвар,
За спіной і спіну ў усадзіць.

Як гісторыю мажліва
— моцна так згубіць?
Тры браткі былі ўсе разам:
 літвін, поляк, беларус,
Паспалітавыя дзеці
 — таленты старых часоў!

Зноў слупы аб'яднайце кроўю.
Як зрабілі да вас продкі!
 Вітаўт князь Вялікі
 З бартам малым каралём Ягайлам
 І яго жонкаю Ядвігай каралём…