Обломки видения смерти

Надия Медведовская
Уламки видіння смерті

Марно била шабля темну кригу,
Не розмила берега вода,
Хоч тримали  юні руки книгу,
Не пройшлися по лунких ладах.
Ледь піднявшись, тихо впали руки –
Впали на холодну темну твердь.
По пустотах гострі закаблуки,
Прогриміла невидимка-смерть.

Смерть, де жало твоє?
Де твоя перемога?
Хто напуття дає?
Неминуча дорога?
Хто дає тобі жах?
Хто дає тобі милість?
У єдиних очах
Всі на друзки розбились.

Чорний ворон. Чорний дуб.
Пливе човен – та й минає,
Хвиля човен підганяє,
Править чорний лісоруб.
Чорна річка. Чорний ліс.
А сокира все рубає,
Чорний вітер колихає
Чорні хмари сліз.
Чорний камінь. Чорний дим.
Чорний спить у човні грім.

Біла хата. Білий сад.
Білий кінь по саду ходить,
Білий сон туман городить
В безкінечний ряд.
Біле ліжко. Біла ніч.
Білі коси розплелися,
Білі змії повилися
До застиглих пліч.
Білі руки. Білий жах
В міцно стулених устах.

Всі Твої води й безодні пройшли наді мною –
Де ж він, той шлях, що виводить із надр пустоти?
Я не боюся спіткнутись об камінь ногою,
Знаю, що Ти збудував незворушні мости.
Тільки ж мости ті тоненькими нитками сяють
В морі байдужих світів, серед сліз і жалю.
Що, як сама я шляхів Твоїх не відшукаю?
Що, як покинуть і ті, кого серцем люблю?

Голос, у пустелі волаючий,
Шепіт, серед моря вмираючий,
Пісня б’ється крильми в ніщо.
Горицвіт, у пустці палаючий,
Опустився меч враз караючий,
І ніхто не скаже – за що?
І стоять безодні колонами,
І зірки зриваються гронами,
І ніхто не скаже – куди?
Між часів пливкими кордонами,
У потоці з тими мільйонами
В невідомість вічну іди.

1993