Прошлое, настоящее, будущее. Эмили Бронтё

Ольга Кайдалова
“PAST, PRESENT, FUTURE” Emily Bronte

 Tell me, tell me, smiling child,
 What the past is like to thee?
 "An Autumn evening soft and mild
 With a wind that sighs mournfully.”

Tell me, what is the present hour?
“A green and flowery spray
 Where a young bird sits gathering its power
 To mount and fly away.”

And what is the future, happy one?
“A sea beneath a cloudless sun;
 A mighty, glorious, dazzling sea
 Stretching into infinity.”
-------------------------------
«Прошлое, настоящее, будущее» Эмили Бронтё

Дитя, скажи с улыбкой мне,
Как видишь день былой?
«Осенний вечер в серой мгле,
Вздох ветра в скорби злой».

А что час нынешний тебе?
«Цветущий яркий луг,
И птичка скачет по траве,
Чтоб в небе скрыться вдруг».

А что – грядущее, дитя?
«Простор без берегов,
Где волны плещутся, шутя,
Под милостью богов».

(06.09.2015)